Hoppa till innehåll

Varför solskydd i ansiktet är så viktigt

 • av

Använder du solskydd? Solskydd för ansiktet är inte bara för de dagar du är på stranden eller då solen står som högst, utan det är något vi bör använda varje dag, oavsett väder. Låt mig berätta varför solskydd är så viktigt och hur du kan få med det i din dagliga sminkrutin utan att kompromissa med ditt resultat på sminket.

Solskydd är din bästa vän

Vi vet alla att solen kan vara skadlig för huden, men vad betyder det egentligen? UV-strålar från solen kan orsaka allt från solbränna till långvariga skador som för tidigt åldrande och hudcancer. Här är några anledningar till varför solskydd är ett måste:

 • Skydd mot för tidigt åldrande: Solen bryter ner kollagen och elastin i huden, vilket leder till rynkor, fina linjer och förlorad elasticitet.
 • Förebygga hudcancer: UV-strålning är en av de största riskfaktorerna för hudcancer. Regelbunden användning av solskydd kan drastiskt minska denna risk.
 • Förhindra hyperpigmentering: Solen kan orsaka mörka fläckar och ojämn hudton, vilket är svårt att korrigera när det väl uppstår.
 • Skydd mot solbränna: Förutom att det är smärtsamt, kan upprepade solbrännor öka risken för allvarliga hudproblem.

Solskydd behövs varje dag – även på vintern

En vanlig missuppfattning är att solskydd endast behövs under sommaren eller på soliga dagar. Men faktum är att UV-strålar kan tränga igenom moln och fönster, vilket innebär att du utsätts för dem året runt. Därför bör solskydd vara en del av din dagliga hudvårdsrutin, oavsett årstid.

Att välja rätt solskydd för ansiktet

Det finns många olika typer av solskyddsprodukter på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just ditt ansikte. Här är några tips:

 • Bredspektrumskydd: Se till att solskyddet skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
 • Lätt formula: Välj en lätt och icke-fet formula som är speciellt framtagen för ansiktet. Detta hjälper till att förhindra igentäppta porer och finnar.
 • SPF 30 eller högre: För dagligt bruk rekommenderas minst SPF 30. Om du ska vara ute i solen under längre perioder, välj en högre SPF.
 • Antioxidanter: Solskyddsprodukter med antioxidanter kan ge extra skydd mot fria radikaler och föroreningar.
 • Toner och färgade solskydd: Om du vill ha en jämnare hudton, välj en tonad solskyddsprodukt som kan fungera som en lätt foundation.

Solskydd under sminket

En vanlig fråga är hur man bäst applicerar solskydd under sitt smink. Oroa dig inte, det är fullt möjligt att skydda huden utan att förstöra din makeup! Här är några steg för att lyckas:

 1. Applicera solskydd efter din fuktkräm: Efter att du har rengjort ditt ansikte och applicerat din dagliga fuktkräm, är det dags att applicera solskyddet. Låt det absorbera ordentligt innan du går vidare till nästa steg.
 2. Använd en primer: En bra primer kan hjälpa ditt smink att sitta bättre och längre, och den kan även hjälpa till att skapa en slät yta över solskyddet.
 3. Lätt foundation eller BB-cream: Om du använder foundation, välj en lätt formula eller en BB-cream med SPF. Detta ger extra skydd och en jämnare hudton.
 4. Setting powder och spray: För att säkerställa att sminket håller hela dagen, använd ett setting powder och en setting spray. Många setting sprays innehåller dessutom SPF för extra skydd.
 5. Återapplicera under dagen: Detta kan vara knepigt, men det finns lösningar! Använd ett genomskinligt SPF-puder eller en setting spray med SPF för att återapplicera solskyddet utan att förstöra ditt smink.

Personliga erfarenheter och tips

Jag började använda solskydd dagligen för några år sedan, och jag har märkt en enorm skillnad i min huds utseende och hälsa. Jag brukar köpa min hudvård hos Cityspabutiken och dom har även ett stort utbud av solskydd. Här är några personliga tips som jag har lärt mig längs vägen:

 • Investera i kvalitetsprodukter: Det är värt att lägga lite extra pengar på ett bra solskydd som passar din hudtyp och livsstil.
 • Glöm inte hals och öron: Dessa områden är ofta bortglömda men utsätts också för solen. Applicera solskydd där för att undvika solskador.
 • Använd accessoarer: Solhattar och solglasögon är inte bara snygga, de ger också extra skydd mot solens strålar.
 • Gör det till en vana: Precis som att borsta tänderna, gör solskydd till en daglig vana. Det tar bara några extra sekunder men gör en stor skillnad i längden.

Solskydd är en av de mest effektiva åtgärderna du kan ta för att skydda din hud och bevara dess hälsa och skönhet. Genom att integrera solskydd i din dagliga sminkrutin kan du njuta av fördelarna med skyddad hud utan att kompromissa med ditt utseende. Så nästa gång du gör dig redo på morgonen, kom ihåg att applicera ditt solskydd – din hud kommer att tacka dig!

Ta hand om er och glöm inte solskyddet!

Etiketter: