Hoppa till innehåll

Välj rätt godis för hunden

  • av

Jag hade förmånen att växa upp med djur i familjen och vi hade bland annat en hund som jag var extra mycket fäst vid. Den gav mig mycket tröst och värme under tuffa perioder när jag kände att skolan va tuff. Så när jag flyttade hemifrån var det självklart för mig att skaffa en hund som var min egen och har inte ångrat mig en sekund. Men som alla vet är det en del jobb med djur. I synnerhet päls, klor och tänder som behöver tas hand om för att inte bli dåliga. Ett tips jag fått är att tänka på vilket hundgodis som man ger sin hund, och dessa tipsen har jag skrivit ner i detta inlägget.

Precis som vi människor behöver vår trogna följeslagare också regelbunden tandvård för att undvika tandproblem och bibehålla en god munhälsa. Ett viktigt steg i detta är att välja rätt typ av hundgodis.

  1. Sköta om hundens tänder regelbundet: Att borsta hundens tänder är en viktig del av tandvårdsrutinen. Börja vänja din hund vid tandborstning i tidig ålder för att göra det till en naturlig del av deras vardag. Använd en mjuk tandborste speciellt utformad för hundar och tandkräm som är säker att svälja. Borsta tänderna varsamt och fokusera på att rengöra både insidan och utsidan av tänderna. Om din hund inte accepterar tandborstning kan du prova alternativa metoder som tandrengöringsgel eller tuggben som främjar tandhälsa.
  2. Välj rätt typ av hundgodis för tandhälsa: När du belönar din hund med godis, se till att välja sorter som främjar tandhälsa istället för att bara vara en smaskig belöning. Vissa typer av hundgodis är speciellt utformade för att rengöra tänderna och massera tandköttet medan hunden tuggar. Dessa godisar kan vara till hjälp för att ta bort plack och tandsten samt främja friskt tandkött. Välj hundgodis som är stort nog för att din hund ska tugga ordentligt på det, vilket kan bidra till att ta bort plack från tänderna.
  3. Undvik hundgodis som kan skada tänderna: Vissa sorters hundgodis kan vara hårda och skada hundens tänder. Undvik att ge din hund godis som är för hårda eller som kan brytas ner i små bitar som kan fastna i tänderna. Hårda ben eller hundgodis som är för tuffa att tugga på kan leda till sprickor eller skador på tänderna. Dessutom kan sötsaker vara dåliga för hundens tandhälsa på grund av högt sockerinnehåll. Var försiktig med att ge din hund människomat eller godis som inte är speciellt framtaget för hundar, eftersom det kan innehålla skadliga ingredienser eller vara svårt att smälta.
  4. Konsultera din veterinär: Om du är osäker på vilken typ av hundgodis som är lämpligast för din hund eller om du har frågor om tandvård, är det alltid bäst att rådfråga din veterinär. Veterinären kan ge dig personliga råd baserat på din hunds behov och hälsa.

Så att ta hand om din hunds tänder är en viktig del av att upprätthålla dess allmänna hälsa och välbefinnande. Genom att borsta tänderna regelbundet och välja rätt typ av hundgodis kan du hjälpa till att förebygga tandproblem och främja en frisk munhälsa. Kom ihåg att vara uppmärksam på vad din hund äter och undvik godis som kan skada tänderna. Genom att göra tandvård till en del av din hunds dagliga rutin kan du hjälpa till att bevara dess leende gnistrande och hålla den glad och frisk under många år framöver.

Etiketter: